Βιβλιοθηκη

Η σημασια των συμπληρωματων διατροφης στον ερασιτεχνικο αθλητισμο

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Αν και ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και την βελτίωση της συνολικής πρόγνωσης μιας μεγάλης ποικιλίας χρονίων νοσημάτων ήταν γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποσαφηνίζεται ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στην επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων εκγύμνασης. Ο ρόλος αυτός, της διατροφής γενικότερα και συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών (υπό μορφήν συμπληρωμάτων διατροφής) ειδικότερα, στην μεγιστοποίηση των οφελών της σωματικής άσκησης άρχισε να αποσαφηνίζεται εδώ και περίπου 3 δεκαετίες και αφορούσε κυρίως τους επαγγελματίες αθλητές και την βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων. Μόλις την τελευταία 10ετία άρχισε να γίνεται ευρέως αποδεκτός ο ρόλος της διατροφής και των συμπληρωμάτων και σε άτομα που αθλούνται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο σωστός σχεδιασμός ενός προγράμματος αθλητικής διατροφής:

1. μεγιστοποιεί τα οφέλη της σωματικής άσκησης

2. ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης αθλητικών κακώσεων

3. ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων λόγω αύξησης του μεταβολικού ρυθμού

Το συχνότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η επιλογή του κατάλληλου ή κατάλληλων συμπληρωμάτων αθλητικής διατροφής, δεδομένου του γεγονότος ότι στην αγορά κυκλοφορεί μια μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων αθλητικής διατροφής.

Ένας χρήσιμος αλγόριθμος στην επιλογή του ιδανικού συνδυασμού συμπληρωμάτων αθλητικής διατροφής στηρίζεται αρχικά στον καθορισμό του στόχου του προγράμματος εκγύμνασης και εν συνεχεία στην διάκριση των επιλεχθέντων συμπληρωμάτων με βάση την χρονική στιγμή λήψης τους σε σχέση με το πρόγραμμα εκγύμνασης (Εικόνα 1):

1. στον καθορισμό του είδους της αθλητικής δραστηριότητας και των στόχων αυτής

> Έλεγχος σωματικού βάρους

> Αύξηση μυϊκής μάζας

> Δύναμη και μυϊκή ισχύς

> Ενέργεια και αντοχή

2. στην διάκριση των επιλεχθέντων συμπληρωμάτων αθλητικής διατροφής σε 3 μεγάλες κατηγορίες αναλόγως την χορήγηση τους σε σχέση με το πρόγραμμα εκγύμνασης:

> Συμπληρώματα αθλητικής διατροφής που λαμβάνονται πρίν την έναρξη του προγράμματος εκγύμνασης

> Συμπληρώματα αθλητικής διατροφής που λαμβάνονται κατά την διάρκεια του προγράμματος εκγύμνασης

> Συμπληρώματα αθλητικής διατροφής που λαμβάνονται μετά το πέρας του προγράμματος εκγύμνασης

> Συμπληρώματα αθλητικής διατροφής που λαμβάνονται καθημερινά από τους αθλητές

Ανεξαρτήτως της τήρησης ή μη του ανωτέρω αλγορίθμου, θεωρείται απαραίτητη η πρόληψη αφυδάτωσης, ηλεκτρολυτικών διαταραχών και διατροφικών ελλείψεων που δύναται να συνοδεύουν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας:

1. η επαρκής αναπλήρωση με νερό και ηλεκτρολύτες, των απωλειών που εμφανίζονται μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής κατά την διάρκεια της εκγύμνασης.

2. η επιλογή ενός πλήρους πολυβιταμινούχου συμπληρώματος, το οποίο να διασφαλίζει την λήψη βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Το σημαντικότερο μέταλλο που πρέπει να περιέχει σε υψηλά επίπεδα (άνω των 300mg) η επιλεγόμενη πολυβιταμίνη είναι το Μαγνήσιο καθώς εκτός του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην παραγωγή ενέργειας και στην υγεία των μυών , η υποκλινική ανεπάρκεια του εκδηλώνεται με μυϊκό άλγος μετά το πέρας της προπόνησης, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση Μαγνησίου σχετίζεται με μείωση της αδυναμίας και της κόπωσης που ακολουθούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Εκτός του Μαγνησίου, μια πλήρης αθλητική πολυβιταμίνη επιβάλλεται να παρέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 και Κ (συμβάλλουν στην οστική υγεία) , Α,C και Ε (ισχυρά αντιοξειδωτικά), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β3,Β5,Β12,φυλικό οξύ, χολίνη και ινοσιτόλη,PABA -συμβάλλουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην υγεία του νευρικού συστήματος), σελήνιο (πανίσχυρο αντιοξειδωτικό),ασβέστιο σίδηρο, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρο, χαλκό και χρώμιο . Όσον αφορά στο χρώμιο πρέπει να παρέχεται σε ποσότητα των 200μg, καθώς αυτή σχετίζεται με την διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης μεταγευματικά.

Τέλος καλό είναι η επιλεχθείσα αθλητική πολυβιταμίνη να παρέχει φυτοχημικά δραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή ουσίες φυτικής προελεύσεως με πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση. Ο λόγος που απαιτούνται οι ουσίες αυτές είναι η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών (οξειδωτικό στρες) και η ταχεία εξάντληση των αντιοξειδωτικών αποθηκών του οργανισμού που συνοδεύουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης . Οι σημαντικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες φυτικής προελεύσεως που απαιτούνται για την μεγιστοποίηση του οφέλους από την σωματική άσκηση και την πρόληψη εμφάνισης τραυματισμών είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ,η quercetin , η ρουτίνη και τα βιοφλαβονοειδή από κίτρο και από σπόρο κόκκινου σταφυλιού (Grape Seed Extract), τα οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα των παραδοσιακών αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών

(βιταμίνες Α, C E , σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, ψαλκός) αποτελούν μια πλήρη διατροφική ασπίδα . Η πολυβιταμίνη μπορεί να συνδυαστεί με ένα σκεύασμα υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην υγεία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα συμβάλλουν : στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην φυσιολογική λειτουργία των αρθρώσεων και των μυών, στην υγεία των οστών , στην φυσιολογική νοητική λειτουργία, ενώ συμβάλλουν και στην πρόληψη εμφάνισης αθλητικών κακώσεων.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται επιγραμματικά τα σημαντικότερα συμπληρώματα διατροφής σε σχέση με τον στόχο της εκγύμνασης και την λήψη τους πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εκγύμναση.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ 1. επαρκής αναπλήρωση ύδατος και ηλεκτρολυτών. 2. επιλογή ενός πλήρους πολυβιταμινούχου συμπληρώματος 3. λήψη ω-3 λιπαρών οξέων (άνω των 700mg ημερησίως) ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ

Έλεγχος

σωματικού

βάρους

BCAA ‘S : αμινοξέα διακλαδούμενης αλύσου (Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη) ή Whey Protein (Πρωτεΐνη ορού γάλακτος): επαρκής αναπλήρωση ύδατος και ηλεκτρολυτών. Whey Protein (Πρωτεΐνη ορού γάλακτος): ή Μπάρες πρωτεΐνης

Αύξηση μυϊκής

μάζας

Creatine ή BCAA ‘S : αμινοξέα διακλαδούμενης αλύσου (Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη) επαρκής αναπλήρωση ύδατος και ηλεκτρολυτών. Whey Protein (Πρωτεΐνη ορού γάλακτος): ή Πρωτείνη ορού γάλακτος ενισχυμένη με σύνθετους υδατάνθρακες (Complete Gainer):

Δύναμη και

μυϊκή ισχύς

Creatine ή BCAA`S : αμινοξέα διακλαδούμενης αλύσου (Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη) ή/και L-Arginine επαρκής αναπλήρωση ύδατος και ηλεκτρολυτών. Whey Protein (Πρωτεΐνη ορού γάλακτος): ή Πρωτείνη ορού γάλακτος ενισχυμένη με σύνθετους υδατάνθρακες(Complete Gainer) Και Creatine

Ενέργεια και

αντοχή

Επιλογή ενεργειακού ποτού με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες για αποκατάσταση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου και αποφυγή υπογλυκαιμίας BCAA`S: αμινοξέα διακλαδούμενης αλύσου (Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη) Και Ενεργειακό ποτό με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες (για αποκατάσταση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου) Whey Protein(Πρωτεΐνη ορού γάλακτος) Και Glutamine σκόνη Και Ενεργειακο ποτό με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες (για αποκατάσταση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου)

***περισσότερες πληροφορίες καθώς και τον ακριβή μηχανισμό δράσης των συμπληρωμάτων αθλητικής διατροφής σε σχέση με την εκγύμναση και τον μεταβολισμό του αθλητή (επαγγελματία ή μη), μπορείτε να βρείτε στο site της Lamberts: http://www.greenimport.gr/el-gr/, όπου διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή ο κατάλογος αθλητικής διατροφής της Lamberts

Αφήστε μια απάντηση