Βιβλιοθηκη

Συνταγή: Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη

Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης

Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φαρίνα ολικής αλέσεως ή αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Ζέας (ή 400 γραμμάρια αλεύρι και 100 γραμμάρια τριμμένη καρύδα)
  • 4 αυγά
  • 250 γραμμάρια μαργαρίνη με βάση το ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
  • ½  φλιτζάνι του τσαγιού στέβια Isostevia σε σκόνη
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 50 γραμμάρια τριμμένη σοκολάτα Wish με στέβια

Εκτέλεση

Αφήνεις τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάς στο μίξερ μαζί με τη Στέβια για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτεις ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Εντωμεταξύ έχεις διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα ανακατεύεις με το  γιαούρτι.

Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα προσθέτεις σιγά σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε το γάλα με το ξινόγαλα μέχρι να αποκτήσεις μια αφράτη ζύμη χωρίς πολλά υγρά.

Στη συνέχεια κατεβάζεις το  μπολ με μίγμα από το μίξερ και ανακατεύοντας αργά  με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτεις την κουβερτούρα (ή το κακάο σκόνη το οποίο έχεις διαλύσει προηγούμενος σε ένα μέρος από το γάλα μοιράζοντάς το στη μισή ζύμη και στη συνέχεια ανακατεύοντάς το με την άλλη μισή ώστε να εμφανισθούν περίτεχνα σχέδια στο κόψιμο της φέτας) Αφού έχεις πετύχει τη ζύμη σου την περιχύνεις σε μια φόρμα για κέικ που προηγούμενος έχεις βουτυρώσει πολύ καλά με ένα μικρό μέρος που θα προνοήσεις να φυλάξουμε  από τη αρχική ποσότητα της  μαργαρίνης.

Έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και θα ψήσεις κατά προτίμηση στην ένδειξη του «αέρα» . Όλες οι συνήθης συνταγές για κέικ προτείνουν το ψήσιμο του κέικ στην θέση «πάνω-κάτω» αλλά εδώ επειδή έχουμε να κάνουμε με αλεύρι ολικής άλεσης είναι μάλλον προτιμότερο να ψηθεί στη διαδικασία του «αέρα». Θα το ψήσεις περίπου για 1 ώρα και κοντά στα 30 με 40  λεπτά θα το σκεπάσεις πολύ γρήγορα με ένα αλουμινόχαρτο για να μην σου «αρπάξει»

Για να δεις αν είναι έτοιμο το τρυπάς με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι και αν δεις κατά την αφαίρεση ότι δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλεις από το θάλαμο.

Για να μη χρειασθείς και δεύτερο κομμάτι θα σου πρότεινα να το βάλεις σε ένα πιατάκι μαζί με λίγα κομμένα φρούτα και μια κουταλιά άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Θα σε χορτάσουν όλα μαζί και θα σε γλυκάνουν ταυτόχρονα. Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της ιδέας Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και καστανή ζάχαρη από το βιβλίο Σεφ στο πατά πέντε. 

Αφήστε μια απάντηση