Υλικά συνταγής
- 1,5 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμός πορτοκάλι ή χυμός φραγκόσυκο με αγάβη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού στέβια Isostevia σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού bakingpowder
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- περίπου 800γρ. αλεύρι ζέας ή κριθαρένιο όσο σηκώσει ή φαρίνα ολικής άλεσης
- ½ φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και με σύρμα τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό. Το ρίχνουμε στο μείγμα, καθώς επίσης το ξύσμα και το σουσάμι καβουρντισμένο. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Πλάθουμε σε σχήμα κορμού και κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στους 170οC σε αέρα για 25΄-30΄.