Τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) είναι μια ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις ατόμων με ιδιαίτερες παθήσεις υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ακολουθώντας ένα σύνηθες διαιτολόγιο.
Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να παρέχουν διατροφική υποστήριξη σε άτομα που έχουν περιορισμένη ή μειωμένη ικανότητα κατανάλωσης, πέψης, απορρόφησης ή μεταβολισμού κανονικών τροφίμων ή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή που έχουν άλλες ειδικές ιατρικά καθορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως με ακολουθία της κανονικής διατροφή.
Τα FSMP χρησιμοποιούνται υπό ιατρική επίβλεψη & επαγγελματίες υγείας και καλύπτουν μια σειρά καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, εγγενών σφαλμάτων του μεταβολισμού, όπως η φαινυλκετονουρία, ασθένειες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα όπως η νόσος του Crohn, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, συγκεκριμένες νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις και καταστάσεις που απαιτούν εντερική θρέψη.
Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατροφική διαχείριση των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι οι διατροφικές ανάγκες ικανοποιούνται ακόμη και όταν τα παραδοσιακά τρόφιμα δεν μπορούν να καταναλωθούν ή να αφομοιωθούν αποτελεσματικά.
Η ανάπτυξη και η ρύθμιση των FSMP υπόκεινται σε αυστηρά πρότυπα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της διατροφικής τους επάρκειας.
Αυτά τα πρότυπα διαφέρουν ανά χώρα, αλλά γενικά περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες οδηγίες σχετικά με τη σύνθεση, την επισήμανση και τα κλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση τους, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις μοναδικές διατροφικές απαιτήσεις των χρηστών για τους οποίους προορίζονται.
Από την επιστημονική ομάδα “διατροφή“